Sieraden schoonmaken en onderhouden

Heb je net een mooi Zinzi sieraad gekocht of gekregen, wil je die ook zo lang mogelijk mooi houden. Met het volgen van onze onderhoudstips gaat dat zeker lukken. Probeer het eens. Je sieraden zijn het waard!


Sieraden onderhouden

Heb je net een mooi Zinzi sieraad gekocht of gekregen, dan wil je die ook zo lang mogelijk mooi houden. Met het volgen van onze onderhoudstips gaat dat zeker lukken. Probeer het eens. Je sieraden zijn het waard!

Tip 1: Doe je sieraden af tijdens sporten of zwemmen

Wanneer je gaat sporten of zwemmen kun je je Zinzi sieraden beter afdoen of thuislaten. Tijdens het sporten kan zweet ervoor zorgen dat je zilveren sieraden door oxidatie zwart worden. Bij zwemmen, kan chloor ervoor zorgen dat je sieraad verkleurd of dof wordt. Ook zeewater kan door het zoutgehalte het edelmetaal beschadigen. Als je toch met je sieraad hebt gesport of gezwommen, spoel het sieraad dan daarna goed af met schoon water.

Tip 2: Doe je sieraden af voordat je gaat slapen

Doe je sieraden vóór het slapen gaan af. Ook in de nacht kun je transpireren en zal dit het oxidatie proces bij zilveren sieraden versnellen. Ook door onverwachte bewegingen ’s nachts kan een ketting of armband breken.

Tip 3: Doe je sieraden pas om ná je ochtend verzorgingsroutine.

Verschillende cosmeticaproducten zoals crèmes, parfums en make-up kunnen je sieraden aantasten. Spray parfum nooit direct op je sieraad en vermijd ook het contact met haarlak.  Het beste advies is dus om je sieraden pas als laatste om te doen.

Tip 4: Ga je schoonmaken, doe je sieraden af.

Grote schoonmaak in huis? Ook dan is het aan te raden om je sieraden af te doen. Agressieve reinigers zoals chloor en schoonmaakazijn kunnen je sieraden laten verkleuren.

Ook als je zware arbeid gaat verrichten, zoals verhuizen, verbouwen, in de tuin werken, doe je je sieraden af. Zo voorkom je dat er beschadigingen of krassen op je sieraden komen. (Goud en zilver zijn zachte materialen.)

Tip 5: Berg je sieraden op in een sieradendoosje.

Je houdt je sieraden het mooist als je ze opbergt, bijvoorbeeld in een sieradendoosje. Ook als je op reis gaat, raden we aan om je sieraden veilig op te bergen en niet in je toilettas te stoppen in verband met eventueel lekkende producten. Bewaar je sieraden nooit in de badkamer, want sieraden houden niet van vocht. En zorg dat je je sieraden los van elkaar opbergt, zodat kettingen en armbanden niet verstrikt raken en de sieraden elkaar niet beschadigen.

 

Zilveren sieraden schoonmaken

Als je een zilveren sieraad intensief draagt, kan het zijn glans verliezen en zelfs verkleuren. Zo kan bijvoorbeeld een zilveren ring zwart worden. Zilver wordt zwart door een chemische reactie genaamd oxidatie. Oxidatie ontstaat onder andere door de zuurtegraad van je huid, maar ook blootstelling aan parfum, zweet, water of een hoge luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat jouw sieraad verkleurd. Verkleuring door oxidatie is dus geen productiefout, maar een reactie op je huid of omgeving. Maar geen zorgen, er zijn hier gelukkig oplossingen voor:

Tip 1: zilveren sieraden schoonmaken met een poetsdoekje

De beste en ‘veiligste’ oplossing is om je zilveren sieraden schoon te maken met een poetsdoekje. We raden je aan om dit als eerste te proberen voordat je aan de slag met schoonmaakmiddeltjes. Het poetsen is de meest zachte behandeling voor je zilveren sieraden. Je kunt hiervoor een speciaal zilver poetsdoekje gebruiken of een zacht microvezeldoekje.  Gebruik geen harde doek of schuursponsje.

Tip 2: zilveren sieraden schoonmaken met afwasmiddel

Zit er vuil of vettigheid op je zilveren sieraden? Dan kun je het zilveren sieraad schoonmaken met afwasmiddel. Maak een sopje met lauwwarm water en een paar druppels vloeibaar afwasmiddel. Dompel je zilveren sieraden hierin. Vervolgens kun je het sieraad zachtjes met een zachte tandenborstel schoonpoetsen. Spoel je sieraden daarna af met lauwwarm water en droog ze af met een zacht microvezeldoekje. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, want stenen zoals Swarovski-crystals, kleurstenen en zirconia’s kunnen verkleuren door chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken.

Tip 3: zilveren sieraden schoonmaken met zilverpoets

Natuurlijk kun je je zilveren sieraden ook schoonmaken met speciale zilverpoets. Dit schoonmaakmiddel is speciaal ontwikkeld voor zilver. Laat de zilveren sieraden even weken in de zilverpoets. Spoel de sieraden vervolgens goed af en droog deze ook wederom met een zachte microvezeldoek.

Gold plated sieraden schoonmaken

Onze gold plated sieraden zijn gemaakt van echt zilver met een dun laagje 14 karaat goud eroverheen. Ga extra voorzichtig met deze sieraden om, want het dunne laagje is extra kwetsbaar. Wij raden je aan om dof geworden gold-plated sieraden alleen zacht te poetsen met een zacht poetsdoekje. Gebruik geen harde doek of schuursponsje en ook geen schoonmaakmiddelen, omdat dit het dunne gouden laagje kan aantasten en de levensduur van de gouden toplaag kan verkorten.

Gouden sieraden schoonmaken

Ook gouden sieraden verdienen zo nu en dan een poetsbeurt. Gouden sieraden oxideren niet zoals zilveren sieraden, maar door invloeden van buitenaf en de pH-waarde van je huid kan je gouden sieraad doffer worden. Met onze tips, zorg jij ervoor dat je gouden sieraden weer zullen stralen. Let wel op: goud is een kostbaar materiaal, ga dus voorzichtig te werk en vermijd chemische schoonmaakmiddelen of schuurmiddelen.

Gouden ketting, ring, oorbellen of armband schoonmaken:

Stap 1: Maak een sopje met lauwwarm water met een paar druppels groene zeep, zoals Dreft. Leg het sieraad in het sopje en laat het enkele minuten weken.

Stap 2: Wrijf met een zachte doek het sieraad schoon. Je kunt hiervoor ook een zachte tandenborstel gebruiken.

Stap 3: Spoel het gouden sieraad daarna af en droog het goed af met een microvezel zachte doek. (gebruik geen harde doek)

En klaar ben je! Naast bovenstaande methode, kun je jouw gouden sieraden ook schoonmaken met goud poets van HG. Dit is een balsem die jouw gouden sieraden weer laat stralen en krasjes minder zichtbaar maakt.

Wil je zeker zijn dat je gouden of zilveren sieraad op de juiste manier wordt schoongemaakt? Breng je sieraad dan naar de dichtstbijzijnde juwelier of één van onze Zinzi dealers om je sieraad professioneel en verantwoord te laten reinigen.

Stenen in je sieraad schoonmaken

Kleurstenen en zirconia’s kunnen dof worden door vet van de huid, zeep, olie of door omgevingsfactoren zoals vervuilde lucht. Laat ze weer schitteren, door ze onder te dompelen in een sopje lauwwarm water met milde zeep. Vervolgens kun je het sieraad zachtjes met een zachte tandenborstel schoonpoetsen. Spoel je sieraden daarna af met lauwwarm water en droog ze af met een zacht microvezeldoekje. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, want stenen zoals Swarovski-crystals, kleurstenen en zirconia’s kunnen verkleuren door chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken.

Schoonmaken van je Zinzi horloge

Je Zinzi horloge is spat-waterdicht, maak het horloge dus niet schoon met water. Zowel de kast als het geharde mineraalglas kun je schoonmaken met een droge zachte poetsdoek. Wil je je horlogebandje schoonmaken? Verwijder dan eerst beide horlogebandjes van de kast. Nu kun je deze bandjes met lauwwarm water en milde zeep reinigen met behulp van een zachte tandenborstel. Spoel de horlogebandjes af met schoon water en droog ze af met een zachte doek. Pas als de bandjes helemaal droog zijn, bevestig je de horlogebandjes weer aan de kast. (Let op: zorg dat het horloge zelf droog blijft.) Zinzi gebruikt japanse quartz uurwerken in de horloges. De batterij moet op tijd vervangen worden, anders kan hij gaan lekken. Dus gaat je horloge achterlopen of stil staan, ga dan met het horloge naar de dichtstbijzijnde Zinzi dealer. Een batterij is niet duur en zo voorkom je grotere schade.


Ontdek de nieuwste sieraden

Speciaal voor jou

 1. ZINZI Square Mini horloge witte parelmoer wijzerplaat en vierkante geelgoudkleurige kast stalen mesh band 22mm extra dun ZIW1734 3 Kleuren
  ZINZI Square Mini horloge witte parelmoer wijzerplaat en vierkante geelgoudkleurige kast stalen mesh band 22mm extra dun ZIW1734
  109,00
  ZINZI Square Mini horloge witte parelmoer wijzerplaat en vierkante geelgoudkleurige kast stalen mesh band 22mm extra dun ZIW1734
 2. ZINZI Retro horloge 38mm zwarte wijzerplaat en geelgoudkleurige stalen kast stalen mesh band geelgoudkleurig extra dun ZIW443M 4 Kleuren
  ZINZI Retro horloge 38mm zwarte wijzerplaat en geelgoudkleurige stalen kast stalen mesh band geelgoudkleurig extra dun ZIW443M
  119,00
  ZINZI Retro horloge 38mm zwarte wijzerplaat en geelgoudkleurige stalen kast stalen mesh band geelgoudkleurig extra dun ZIW443M

SHOP NU

Back to top